Audiobus 3 MIDI

Generative Music Mixer, Composer + Cut-Up Text Editor
oldlibmike
Platinum
Posts: 104
Joined: Sun Jan 23, 2011 3:28 pm
antispam_a: cole
antispam_b: 9

Audiobus 3 MIDI

Postby oldlibmike » Thu Apr 06, 2017 12:49 am

Hi guys,
Very recently a major release of Audiobus has been rolled out with new support for MIDI routing between iPad applications. I am hoping that Wotja 4 will soon support this new standard with iPad MIDI. I think it is pretty much essential for iPad MIDI standards moving forward and encourage you to at least look into the programming necessary to support this.

impete
Site Admin
Posts: 2297
Joined: Fri Jun 22, 2007 1:30 pm
antispam_b: 2
Location: intermorphic Towers

Re: Audiobus 3 MIDI

Postby impete » Thu Apr 06, 2017 7:23 am

Hi Mike!

I'm sure we'll add support down the road - though we've got our hands full right now working on a major new feature for Wotja 4.3 ...!

The question of AudioBus 3 MIDI support is an interesting one for me; over the years, we've worked hard to handle MIDI I/O from a variety of routes (plug-in hosts of *widely* varying capabilities, MIDI I/O ports ...).

What I'm wondering, is that with Wotja already having extensive support for MIDI I/O (via Core MIDI and Virtual MIDI ports), I was wondering if AudioBus 3 MIDI support would actually make much *practical* difference to iOS workflow (over the existing AudioBus 2 audio and Wotja's MIDI capabilities)? The more we can understand how our tools can best work with our different users varying workflows, the better!

With best wishes,

Pete

oldlibmike
Platinum
Posts: 104
Joined: Sun Jan 23, 2011 3:28 pm
antispam_a: cole
antispam_b: 9

Re: Audiobus 3 MIDI

Postby oldlibmike » Fri Apr 07, 2017 1:32 am

Hi Pete,
Thanks for the reply and I look forward to the enhancements - I'm sure you have quite a list coming. I do think Audiobus is going to be pretty well adapted. What is helps with most with MIDI is the routing of all those apps. It's pretty hard to route MIDI just to the apps you want to and not end up with double-notes or channel conflicts as things stand. With Wotja, I usually route MIDI through other instruments and try to record the MIDI in a DAW like Cubasis, Gadget or Auria Pro (sort of my portable Logic X substitute).

WIth Cubasis, you arm a MIDI track and can put an instrument in it via IAA for example. Playing Wotja into the track does let me record the MIDI usually, but the notes also go to the app that is in memory on the MIDI channel AND Cubasis also forwards the notes yet-again on the same channel often overloading the instrument. There are ways around this, but none of them really make it as easy as Audiobus 3 MIDI routing does. Early days yet so I understand you waiting a bit, but I think it would be a great feature to support (along with Ableton Link for timing).

Speaking of Ableton Link, it is pretty hard to sync up the play button of Wotja with other apps. I always have to start recording, quickly switch over to Wotja and then press "play" which leaves blank space on the track that I later have to edit or quantize out.

Most iOS users tend to mix and match many apps in music composition which every month gets a bit more possible to do. I love to use Wotja as the driver for all of them.

animal
Silver
Posts: 19
Joined: Wed Feb 26, 2014 6:22 pm
antispam_a: cole
antispam_b: 9
Contact:

Re: Audiobus 3 MIDI

Postby animal » Tue Apr 11, 2017 7:35 am

Hi there, I second this, since Audiobus3-Midi-compatibility is putting a standard in place, with which it will become much easier to accomplish very well defined Midiroutings on ios. Up to now I am appreciating the results that appear from the "promiscuity" of Midi-setups on ios (it tends to surprise me with unexpected behaviour, which I like...), but AB3Midi opens the door for complex AND controlled Midiroutings.
Also, and even more important to me, is a playbutton inside Audiobus (Noatikl has it for quite some time, now, but Wotja still not, which means switching over to Wotja each time, just to press pause/play). Please consider this.
Good wishes, cheers, tobias

impete
Site Admin
Posts: 2297
Joined: Fri Jun 22, 2007 1:30 pm
antispam_b: 2
Location: intermorphic Towers

Re: Audiobus 3 MIDI

Postby impete » Tue Apr 18, 2017 7:39 am

Hi folks,

Just FYI, we're still waiting to get access to the Audiobus 3 SDK.

Once we have access, we can start to look at how to integrate it within Wotja.

With best wishes,

Pete


Return to “Wotja”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest